пʼятниця, 23 жовтня 2015 р.

Як створити папку CON, чи легенда про Білла Гейтса

Ходять чутки, що в Windows неможливо створити папку з ім'ям Con. І пояснюється це тим, що в дитинстві Білла Гейтса дражнили цим прізвиськом, яке нібито має значення ботанік. Це йому не подобалося, і коли він створював операційну систему, вирішив позбутися цієї назви хоча б в системі.

Ну а тепер роз'яснення.


Уявна неможливість створити папку Con ніяк не пов'язана з яким-небудь прізвиськом.
Окрім Con, у вас не вийде створити папки з такими іменами як PRN, AUX, NUL, COM1, COM2, LPT1, LPT2 та інші.

Давним-давно, в операційна система DOS,  надавала прямий доступ до пристроїв за механізмом доступу до файлів. Для цього треба було гарантувати унікальність деяких імен файлів, тому деякі імена файлів були зарезервовані - файли з зарезервованими іменами не можна було створити, а запис в подібні файли інтерпретувалася як запис в пристрій. Зокрема CON є скороченням від CONSOLE. У Windows цей механізм плавно перетікав з версії у версію для забезпечення якоїсь зворотної сумісності.

При бажанні папку з таким ім'ям CON створити можливо. Для цього необхідно всього лише запустити командний рядок cmd і виконати наступну команду: md \\? \ D: \ con, де замість D:\ підставте необхідний вам шлях. І вуаля, ось вам ваша папка Con. Для того, щоб видалити її, виконайте команду rd \\? \ D: \ con. От і все.

Вчити інформатику варто хоча б для того, щоб потім не виглядати нерозумно.

Немає коментарів:

Дописати коментар